Psychologisch kapitaal

In een tijd van sterk veranderende marktomstandigheden wordt van bedrijven steeds meer creativiteit gevraagd om succesvol te blijven opereren. Bedrijven die investeren in psychologisch kapitaal hebben personeel dat veerkrachtiger is en dat sneller kan schakelen bij nieuwe ontwikkelingen. Psychologisch kapitaal is opgebouwd uit de elementen hoop, optimisme, zelfverzekerdheid en veerkracht. Uit onderzoek van TNS Nipo onder 2000 personen, in opdracht van Tempo-Team.

Bij een hoger psychologisch kapitaal daalt het ziekteverzuim, is er minder cynisme, minder verloop en ontstaat er hogere tevredenheid over en betrokkenheid bij het werk, zo wijst wetenschappelijk onderzoek uit.

Volgens Fred Luthans, professor Management en Organisatiegedrag aan de Universiteit van Nebraska, heeft psychologisch kapitaal niet alleen een positief effect op de prestaties, maar levert het ook aantoonbaar concurrentievoordeel op. Veerkracht ontstaat door duidelijke doelen te formuleren en creatief en proactief te handelen als deze door omstandigheden onbereikbaar dreigen te worden. Juist als het tegenzit moet je als bedrijf of persoon focussen op kansen en een open geest tonen. Verruim de blik en sta open voor advies. Een reactie van stilzitten en hopen dat het vanzelf overwaait, is in deze tijd zeer onverstandig. Managers hebben een belangrijke (voorbeeld) rol om hun medewerkers hierbij te stimuleren.

Terug naar overzicht
Bel mij button arrow
  • 20 jaar professionele ervaring
  • Pragmatische aanpak
  • Gespecialiseerd in MKB
  • Resultaatgericht
Vrijblijvend kennis maken buttonarrow